De zak

Ge moet het maar doen. Twaalf stielen en dertien ongelukken, geen enkele relevante ervaring, en zich toch op korte tijd naar de bedrijfstop weten te lullen. Manipuleren en pathologisch liegen was dan wél zijn sterkste kant, en dat helpt uiteraard. Het was nochtans doorzichtig; de opschepperij met de villa, de luxereisjes, de decadent dure wagen en meer van dat fraais. Ook doorzichtig was het dedain voor de werknemers op de vloer, en het veel te grote kantoor op de bovenste verdieping (met balkon en zicht op de werkvloer). Helemaal doorzichtig waren zijn prestaties, waarbij hij zelf feitelijk niets presteerde, anderen het werk liet doen, zelf de pluimen op zijn hoed stak en (veel) te grote commissies opstreek. Hij was bijzonder inventief om het allemaal in een roze strik te verpakken, zodat de aandeelhouders alleen maar konden geloven dat hij een zegen betekent voor de firma en het dus best normaal was dat hij eigenlijk pakken geld kost. Gezien hij dus eigenlijk geen relevante ervaring of kennis bezat – en alleen maar met graaien bezig was – dreigde zijn comfortabele situatie toch in het gedrang te komen, waarna hij (laat ik hem voor het gemak “Floere” noemen) een selectiebureau de opdracht gaf om een tweetal “deskundigen” aan te werven en een en ander terug in goede banen te sturen. Ik was er daar eentje van.

Onnozel zijnde, zag ik mezelf als het prototype van het onkreukbare en idealistische afdelingshoofd. “Winstoptimalisatie”, “Gelukkige werknemers zorgen voor een hogere productie”, “efficiënte beheer van het budget” en andere dwaze oneliners maakten van mij een hemelbestormer van eerste klasse. Ik heb er dus niet lang over gedaan om de nagel aan Floere’s doodskist te worden. Daar ik reeds snel doorhad dat deze kleine bedrijfspsychopaat (dit predicaat is eigenlijk nog teveel eer) andere bedoelingen had dan simpelweg een bedrijf de goeie weg op te helpen, en hij tevens weinig omfloerst aanbood om het spelletje mee te spelen (met vele beloningen in het vooruitzicht), zat er niks anders op dan Floere in het publiek aan te pakken. Confrontatie met naakte cijfers en feiten heet dat dan. Ik heb het namelijk aangedurfd om – gewapend met rapporten en audits allerhande – aan te tonen dat o.a. zijn beleid op langere termijn rampzalig was, dat de werknemers niet alleen overwerkt maar ook diep ongelukkig waren en – o gruwel – ik me afvroeg waarom het, in zijn ogen steeds onbestaande budget, toeliet om een hele boel overbodige luxe elektronica aan te kopen in de winkel van Madam Floere zelve, daar waar er nood was aan extra werktuigen voor gebruik op de vloer. Het leek me klaar als een klontje dat de aandeelhouders op zijn minst gealarmeerd zouden zijn. En geloof me, ik ben diplomatisch geweest.

Achterklap en huichelarij deden de rest. Binnen de kortste keren was Floere, die al zijn “kwaliteiten” in de strijd gooide, er in geslaagd om me af te schilderen al een soortement opruier, een rode intrigant, die godbetert de kant van het “werkvolk” koos (of “klojo’s”, zoals hij ze liefdevol noemde). Invloed hebben is dus ook belangrijk, en die heb ik niet. Ik heb dus, voor de eerste keer in mijn carrière de zak gekregen.

Toch ben ik blij dat ik er weg ben, en heb me voorgenomen om nooit nog in een klein KMO’tje te werken.  Bedrog, regelrechte uitbuiting van het – minder mondige – personeel en infantiele “op-de-borst-klopperij” hangen me danig de keel uit, en mijn inziens is dat eerder terug te vinden in kleinere entiteiten. Want zo leert me de ervaring.  Uiteraard is het “overal wel iets”…

Afin, morgen heb ik een jobinterview bij een (echt) groot bedrijf, en zet ik zelfs een stap terug op de ladder.  Voor mij eventjes geen kaderjob meer.  Misschien moet ik in in de toekomst het spelletje maar meespelen of mezelf gedeisd houden.  Maar heb eigenlijk in geen van beiden zin.  Ik speel het nu eenmaal graag eerlijk en professioneel.  Ben ik nu een Michel Drets?

Advertenties

4 thoughts on “De zak

 1. Ik verwonder mij daar ook nog altijd over dat bazen de onderkruipers en de huichelaars aan hun borst drukken, en de eerlijke en oprechte mensen de grond in duwen.
  Onbegijpelijk. Of net niet?
  Is het voor een baas zinvoller om te gaan verdelen en heersen?
  Houden bazen wel van goede verstandhoudingen?
  In de boekskes wel, in realiteit niet.
  Affijn, dat is toch mijn ervaring.
  Laat je er niet door neerhalen, je bent voorlopig nog betaald (hoop ik voor jou toch) en je kan jezelf rustig bezinnen over wat je nu wil gaan doen.
  Bezint eer gij begint, neem niet de eerste de beste job aan omdat ze je willen, stel jezelf de vraag of jij hén ook wel wil.
  Succes!

 2. Aan de ene kant is het net absoluut begrijpelijk. Wanneer je – net zoals ik – mag toetreden tot de inner circle wordt er van je verwacht dat je het spelletje meespelt. De menselijke natuur dicteert immers dat men onmiddellijk zijn medemens begint te kloten van zodra men een of andere vorm van leiderschap toegewezen krijgt, op een paar uitzonderingen na. Spijtig genoeg zie ik maar al te vaak dat er veel bedrijven enkel succesvol kunnen zijn ten koste van anderen. Ik zie dat – in mijn naïeve zelve – totaal anders, en zag mijn “leiderschap” vooral als dienstbaarheid tegenover de klant en mijn medewerkers/ondergeschikten.
  Uiteraard zit ik nu in “betaalde congé”, maar hoop ik snel weer aan de slag te kunnen. Ik ben niet de man om lang stil te zitten 🙂

 3. Iedereen kent de “psychopaat”, maar iedereen heeft er schrik van omdat vanaf het moment je uw mond open doet (wat jij dus deed), hij het je betaald zal zetten. Jij bent het voorbeeld geweest dus nu zal NIEMAND nog iets durven doen…

  Bijgevolg zal de psychopaat altijd winnen. Je kan er niets aan doen buiten zelf vertrekken…maar op die manier wint de “psychopaat” weer want “je kon het niet aan”-verhaaltje is snel uitgevonden.

  Heel goed geschreven trouwens…maar jammergenoeg de waarheid voor je

 4. Nochtans: ik heb het al 2 x meegemaakt en zelfs 2 keer gewonnen. Ditmaal had ik geen bewijzen om bv. naar de sociale inspectie te stappen. Maar ooit krijgt hij het dubbel en dik terug 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s