Iedere frank omdraaien

Dit weekend moest ik nog even naar een familiefeestje naar aanleiding van het gouden huwelijksjubileum van mijn nonkel en tante.  Familiefeesten zijn niet direct mijn ding maar al bij al viel het redelijk mee, omdat dit de “bekende” kant van mijn familie is.  Laat ik het even uitleggen: dit was de familie van moederskant, die ik allemaal goed ken, maar er is dus ook een “onbekende kant”, met name de familie van vaderskant, waar een onnozele erfeniskwestie (het komt voor in de beste families) ervoor zorgde dat ik desbetreffende neven en nichten zo kan voorbijlopen zonder ze te herkennen.  Meer nog, ik kan me onmogelijk voor de geest halen hoe ze eruit zien.  Meer dan twintig jaar heeft die zotternij geduurd, vooraleer de protagonisten besloten dat het welletjes was, en ze nu  – gelukkig – terug een normale omgang hebben.  Daarentegen dien ik steeds door mijn moeder gesouffleerd te worden wanneer er aan de “onbekende kant” iets te vieren valt.  Ik ken die mensen immers niet, maar zij kennen me bizar genoeg wel.  Best vervelend en veel gênante stiltes als resultaat.  Soit, dit dus schoot even door mijn hoofd toen ik op het bovenvermelde feestje aanwezig was, om dan vast te stellen dat mijn doopmeter (van de onbekende kant) mij dus jaren nieuwjaarspree schuldig is, en ik voor de aardigheid eens uitgerekend heb hoeveel ze onrechtmatig in haar zakken heeft gestoken.

Ik heb ze niet meer gezien vanaf mijn achtste en laten we stellen dat het vrij normaal is om “nieuwjaar te krijgen” tot je achttiende verjaardag.   Tien jaar vermenigvuldigd met 1000 frank (wat me redelijk lijkt) maakt dus 10000 frank of 250€ (om even af te ronden).  Indien ik rekening houd met de inflatie kom ik op een bedrag van  707.65 €.  Indien ik dan de interest bereken (die ik op 4% hou, wat me ook netjes lijkt gezien mijn inkomstenderving), kom ik op een bedrag van 707.65 € + 517.3 € aan intrest, wat me dus de mooie som oplevert van 1224.95 €.  Ik ga meteen een factuur opmaken.  Direct te betalen, en deze keer zonder uitstel.  31 jaar is welletjes niet? 🙂

Advertenties

7 thoughts on “Iedere frank omdraaien

  1. Oei, als iedereen van de ‘onbekende kant’ nu gaat berekenen hoeveel de anderen hem of haar moeten, dan komt daar gegarandeerd weer ruzie van. Op naar de volgende 31 jaar zonder contact.

  2. Tot uw twaalf jaar kameraad, tot uw twaalf jaar …

    Vanaf dan is het in goeie (christelijke) families gebruik dat het mete- of petekind de doopmeter (resp peter) een nieuwjaars- en verjaardagsattentie bezorgt …

    Een goeie meter/peter zal inderdaad wel levenslang in de portemonnee blijven duiken, maar een goed mete/petekind doet dat dan ook eh?

    Goe geprobeerd dromer, maar het zal daar ook wel bij blijven 😉

  3. Ik heb juist “into the wild” gezien. Zou je ook beter nog eens tegoei bekijken, niet? Ik denk dat je de boodschap niet volledig begrepen hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s