Met alle chinezen…

Omdat ik iets met Ierland heb, en nog eens wou horen hoe Gaelic nu weeral klinkt, kwam ik op een geweldige kortfilm terecht.  Kort-film.  Kort.  Negen minuten.  Van zo’n een kort stukske cultuur gaat ge niet doodgaan.  Ook niet wanneer ge volgende korte inleiding leest.  Het gaat over een Chinees in een uitzichtloze job, die  – door toeval – beslist om zijn miserie achter te laten en naar Ierland te trekken, en zich bij wijze van voorbereidende inburgering (en zo hoort het ook) op de nationale taal stort.  Groot is echter zijn verbazing wanneer hij de eerste Paddy tegen het lijf loopt.

Ik vind dat schoon, zo’n filmpjes.  Ontroerend zelfs.  Echt.

Advertenties

7 thoughts on “Met alle chinezen…

  1. Inderdaad een leuk filmpje met een happy end. Buitenlanders of franstaligen die Nederlands leren, hebben trouwens een min of meer vergelijkbaar probleem. Ze leren standaard Nederlands op school, maar als ze dan met Vlamingen spreken, blijken die een heel andere taal te spreken. In het beste geval is dat Verkavelingsvlaams, in het slechtste geval plat Gents, Antwerps, West-Vlaams, … Allesbehalve bemoedigend.

    • Het verschil tss. Gaelic en Engels is wel iets markanter dan tussen Verkavelingsvlaams en Nederlands, maar uiteraard dient een anderstalige die moeite doet om Nederlands te leren aangesproken te worden in standaard Nederlands; er kan niet genoeg op gehamerd worden. Voor sommige Franstaligen is dit echter het gemakkelijkste excuus, maar dat is een ander verhaal 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s