Spitfire!

Voor een liefhebber van docu’s die ge hier toch nooit op de tv te zien krijgt is er gelukkig nog youtube, en vooraleer ik u dreig lastig te vallen met lyrische ontboezemingen over vliegtuigen – alwaar de onderstaande docu over gaat – en waar andere mensen toch geen lor aan hebben, kan ik u wel vertellen dat dit filmpje écht wel de moeite is.

’t Gaat over de Spitfire, en meer bepaald de piloten die in de Battle of Britain vlogen. Een dikke tien jaar geleden werd er een fijne documentaire gedraaid over die jonge helden van weleer, die na een (veel) te korte basisopleiding het gevecht werden ingestuurd. Velen sneuvelden, anderen konden het gelukkig navertellen en allen leverden grootse daden. Volgende clip laat – de ondertussen spijtig genoeg overleden – Pete Brothers zien, terwijl hij meer dan een halve eeuw na dato terug aan de stuurknuppel van “zijn” Spitfire zit.

“It feels just the way they used to feel,” zegt hij, en vliegt het toestel alsof hij nooit anders bleef doen. Na een kort “I have controls”, voert de oude knar een “victory roll” uit.

Dat doet mij iets.

Advertenties

One thought on “Spitfire!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s