Progressie

Gezien ik toch volop aan het solliciteren ben kan ik u evengoed op de hoogte houden van de progressie ter zake. Vandaag ben ik op gesprek geweest bij het tweede paard waar ik op wed (zie post van gisteren, en het paard was me – wederom wel gezind. Na een vol uur op een best wel gezellige manier keuvelen met de HR directeur, onderbroken door een brandalarm (komt ge solliciteren en willen ze u meteen in brand steken), kreeg ik de boodschap mee dat mijn kandidatuur zéker zal voorgelegd worden aan de directie en ik mij fluks (volgende week) aan een antwoord mag verwachten. So far so good.

Het valt me wel op dat er tegenwoordig noch moeite noch geld wordt gespaard om de kandidaten die in de 2e ronde zitten te screenen bij een of ander gespecialiseerd assessment-bureau. Zowel bij dit als het ander bedrijf. Uiteraard gaat het hier niet over job als straatveger (tenzij die ook urenlange assessments krijgen) en ik kan er wel inkomen dat men enigszins zeker wil zijn dat de persoon in kwestie in staat is om enige eindverantwoordelijkheid te dragen. Zeker gezien het hier de bedoeling is om een paar honderd mensen aan te sturen (wees gerust, het betaalt goed). Daarentegen heb ik het nooit echt begrepen op dit soort van tests. Er worden dan vragenlijsten voorgelegd zoals volgende:

Wat is uw schoenmaat?

a) Donderdag

b) Sanseveria

c)12u30

d) da kan ni want ik draag zwemvliezen

Waar ik dan uiteraard “e” op wil aankruisen en die keuze betekent dan dat ik een of andere doorgedraaide psychopaat ben met een ongezonde voorkeur voor onbespoten bladgroenten. Of dergelijke. Toen ik zelf nog mensen selecteerde en aan de andere kant van de tafel zat, ging ik steeds af op een dosis gezonde mensenkennis (die me haast nooit in de steek liet) en baseerde ik me vooral op het doorlopen parcours van de kandidaat en het idee dat de proefperiode wel zou uitwijzen welk vlees ik in de kuip had. Maar goed, ik moet ze niet die testen. Ik zal me er wel uitlullen; wees gerust.

Advertenties

4 thoughts on “Progressie

  1. Ik heb vroeger ook zo’n testen doorstaan, er zat veel onzin tussen, maar intussen heb ik ook al interessantere testen leren kennen die helpen bij het bepalen van het profiel van iemand. Daarbij spreken ze zich niet uit of iets pos of neg is, maar wel of dat profiel past bij de functie die dat bedrijf voor ogen heeft. Voor een organisatie/bedrijf is het wel opportuun om te weten of je proces- of resultaatsgericht bent, of je synthetiserend of analyserend denkt, en bij uitbreiding, hoe het zit met je vaardigheden bij bv. onderhandelen, presenteren, e.d. Ook met een gezonde dosis mensenkennis kom je niet alles te weten. Met die testen ook niet, maar alle beetjes helpen om de juiste persoon te selecteren. Zodat achteraf niemand, werkgever noch werknemer, noch collega’s, gefrustreerd hoeft te zijn.
    Maar wellicht is dit een schrale troost voor iemand die bezig is met solliciteren… ik wens je in elk geval een toffe job!

  2. Go go go met die sollicitatie!
    Psychopaten zijn meestal wel behoorlijk intelligent, én vallen niet op in hun werk/maatschappij: een ideale teamplayer me dunkt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s