Wochenschau

Het zal u als blogger ongetwijfeld opgevallen zijn dat er deze week een en ander bewoog omtrent de al dan niet verderfelijke invloed van het fenomeen “tussentaal”. Laat ik even kort en bondig wezen: of je nu vaak dialect, regiolect, tussentaal of koeterwaals spreekt maakt niet uit, zolang je maar in staat bent om je in deugdelijk AN uit te drukken wanneer dat hoort. Het is ondertussen al erg genoeg dat de verkleutering van de maatschappij er voor gezorgd heeft dat zowat de helft van de bevolking niet meer zonder fouten kan schrijven, om nu ook nog eens de gesproken taal te laten verloederen. Mijn tenen krullen van ergernis wanneer ik een collega in het meest vettige regiolect hoor praten met – nota bene – Nederlandse klanten, of wanneer hier aangespoelde buitenlanders, die verdomd veel moeite doen om Nederlands te leren, in tussentaal worden aangesproken. Respect voor jezelf begint onder andere met respect voor je moedertaal, en bovendien ben je door het gebruik van een verzorgde taal steeds een stukje ambassadeur van je volk. Nu ja, moedertaal. Zelf ben ik opgegroeid met het plat Overijses en het Algemeen Beschaafd Vlaams Brabants, maar dat Brabantse accent is dan ook het enige wat je zal kunnen bespeuren wanneer ik bijvoorbeeld professioneel contact heb met klanten of in een of andere vergadering terechtkom (zonder pedant te willen klinken uiteraard). Onder collega’s daarentegen, praten we dan weeral plat Zaventems (een variant van het bovenvermelde ABVB), maar mijn punt is dat het geen kwaad kan om op tijd en stond, en zeker op het gebied van taalgebruik, een beetje elitair te zijn. Volksverheffing begint bij jezelf.  ’t Is nodig. F*ck verkleutering.

Dan is er nog BHV, wat voor u misschien een ver-van-uw-bed-show is, zeker nu het “gesplitst” is, maar de taferelen die we verleden week rond de Gordel mochten meemaken tonen alleen maar aan dat dit in feite een schijnsplitsing is en we de Zes zo goed als kwijt zijn. Meer nog, de arrogantie van de Franstalige petit-bourgeois neemt zienderogen toe, en de autochtonen die net zoals velen wensen te wonen en werken in eigen streek zijn het kind van de rekening. Verfransing, verstedelijking en leefbaarheid gaan hand in hand. Hoog tijd om bij de volgende verkiezingen nog eens wat virtuele kletsen uit te delen.

Om het weer over een andere boeg te gooien kan ik stellen dat het altijd leuk is om op de eerste ochtend van je welverdiende weekje vakantie uit je bed gedwongen te worden om half acht. Ik was vergeten dat de zomer voorbij was en alle bouwwerken in de onmiddellijke omgeving reeds een tijd terug in hogere versnelling waren geschoten. Aldus was er de heuglijke melodie van een slijpschijf in combinatie met de zoetgevooisde stem van Lady Gaga. Voorwaar ik zeg u: de eerste bouwvakker hier in de buurt die zijn dag aanvangt met Klara krijgt van mij een bak bier. Twee bakken wanneer hij pas begint te slijpschijven/schijfslijpen om half negen.

Gelukkig was er vandaag nog de toffe wandeling in het Hageland met een collega-blogger, die het belabberde opstaan van deze ochtend ruimschoots goed heeft gemaakt!

Advertenties

One thought on “Wochenschau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s