Nabeschouwing

Daar waar ik vroeger – op een andere blog – wel eens meer mijn politieke mening ventileerde, heb ik dit hier ietwat bewust achterwege gelaten, gezien er in de cybersfeer reeds voldoende over dit onderwerp wordt geprakkezeerd. Maar toch, niettegenstaande ik meer dan tevreden ben over de uitslag van de verkiezingen – ik behoor dan ook tot de club van Bart – ben ik toch wel geschrokken van de ronduit verzuurde en nijdige reacties van de tegenpartij.

Zo lees ik sinds zondag, en dan vooral op Facebook, de lelijkste scheldtirades naar aanleiding van de uitslag in de stad van A, en deze komen dan van mensen, waar ik jaren mee samenleefde en zichzelf typeerden als verdraagzaam. Dat ge teleurgesteld zijt door de resultaten kan ik best begrijpen, en dat ge goesting krijgt om te verhuizen gaat er al net iets minder in (als ge verliest, loopt ge dan weg? Ik ben benieuwd hoevelen de daad bij het woord voegen) maar er waren ook uitschieters bij,  zoals van die kerel die Bart, zijn familie en al zijn aanhangers een vreselijke ziekte toewenste, en daar bovendien nog een heleboel “likes” voor kreeg. Die mensen zijn dan ook in het bezit van een kristallen bol die ons een terugkeer naar de jaren dertig voorspelt (Godwin draaide weer overuren) en het zal schijnbaar niet veel schelen vooraleer de plagen van Egypte op ons zullen nederdalen.

Ik vertelde al eens eerder dat een outing als NVA-er u in bepaalde kringen meteen een status van paria bezorgt en dat lijkt alleen maar erger geworden. Zo kunt ge schermen met feiten en cijfers en andere valabele argumenten, en dan tot de vaststelling komen dat de zelfgenoegzame Gutmensch (zo zijn ze niet allemaal) die nog met u wenst te discussiëren eigenlijk totaal geen kennis ter zake bezit, en zelfs nog nooit uw partijprogramma gelezen heeft. Meer nog: “ik hoef die zwartzakkerij niet te lezen” blijkt voor deze mensen een valabel argument. Dan bevindt ge u op een punt waarbij individuen een politieke ideologie als een soort van zaligmakende religie gaan beschouwen, waarbij geen tegenspraak mogelijk is. Fundamentalisme heet zoiets naar het schijnt. Zo was er ook de bassist van een bekende rockgroep die op zijn Facebookpagina al schuimbekkend (en uiteraard niet onderbouwd) te keer ging, en achteraf de gehele discussie dan toch maar offline heeft gehaald. Afin, ze doen maar.

Feit is dat ik iedereen – lees iedereen – het licht van de zon in de ogen gun, en nog nooit iemand gratuit veroordeeld heb vanwege de politieke voorkeur die deze persoon aanhangt. Meer nog, ik vind dat links en rechts, conservatief en progressief stilaan achterhaalde begrippen zijn, en ben steevast te vinden geweest voor een sappige discussie tussen pot en pint, want dat is nu net wat ik onder verdraagzaamheid versta; een open en volwassen discussie. Daarom ook dat de “verliezers” er beter aan doen om met enige introspectie te verklaren waarom hun haring deze keer niet braadde, en constructief oppositiewerk te verrichten. De kiezer heeft het laatste woord en zal dat de volgende keer ook hebben indien de huidige winnaars geen verbetering teweeg brengen, want dat is nu eenmaal democratie, en vele malen boven infantiel gescheld te verkiezen. Toch kon ik het niet laten om een aantal personen – die ik vroeger, niettegenstaande ideologische verschillen, een zekere genegenheid toedroeg – met hun klikken en klakken van mijn virtuele vriendjeslijst te gooien. Het ging d’erover. Ben ik nu verzuurd?

Advertenties

9 thoughts on “Nabeschouwing

 1. Nee. Dat ben je niet. De onverdraagzaamheid tov NV-A van veel zogezegd progressieven is onvoorstelbaar. Ik ben het dus helemaal met je eens. De polarisatie neemt groteske vormen aan. En volgens hen ligt het natuurlijk allemaal aan die onverdraagzame ondemocratische NV-A. Het doet me soms kotsen, maar sterkt me alleen maar in mijn overtuiging nooit meer SP-A te stemmen.

  • Exactly. Meer nog, de “anti-autoritairen” vertonen zeer autoritaire trekjes. Daar bestaan in de wereldhistorie ook meerdere voorbeelden van, maar dat horen ze niet zo graag …

 2. Ik werd zelf op de korrel genomen toen ik openlijk in vraag stelde waar dan al die NVA-stemmers zaten, nu er op FB alleen nog met modder werd gezwierd naar Antwerpen… 🙂

 3. Ik hou me niet bezig met politiek.
  Dat hoeft ook niet, want er zijn mensen die daar wél aanleg, goesting en tijd (!!!) voor hebben die zich daarmee bezig houden.
  Ik heb zondag nog in de rapte de stemtest gedaan, maar daar bleek niet echt iets uit te komen … verdorie. En dus heb ik regionaal dan maar gestemd voor de kennis die het méént en vol enthousiasme zichzelf op een lijst heeft gezet (hij bleek achteraf toch nog een goeie 550 voorkeurstemmen gekregen te hebben).
  En toen moest ik provinciaal gaan kiezen … ai.
  Daarom besloot ik om domweg te kiezen voor de partij die bij de vorige verkiezingen verpletterend gewonnen had maar opzij gezet werd door komieke coalities, om te proberen om ze een tweede kans te gunnen.
  En nu blijkt dat deze partij inderdaad haar tweede kans heeft gekregen.
  Voilà si. Zo doekik dat. Ik lig daar allemaal niet wakker van, zolang ik mijn kindjes kan groot krijgen, ze kan laten studeren en gezond kan houden, en zolang ik mijn job kan doen zonder dat ik een hoofddoek of een niqab moet dragen of moet opboksen tegen cursisten die menen dat mijn plaats in de keuken is en niet voor de klas (héél af en toe heb ik er zo eentje, maar dat is simpel: “Gij wilt uw job houden en dat attest halen?” “Ah, dan gadegij braaf moeten zijn en flink luisteren naar de juf, en ga mij nu eerst maar een koffieke halen!”), zolang hoort ge mij niet reklameren. 🙂

 4. We beseffen het misschien niet, maar de links-rechts tegenstelling in dit deel van België wordt almaar uitgediept, de polarisering vergroot terwijl we erop staan te kijken. Hetzelfde doet zich reeds enkele jaren voor in de VS, waar neutrale politieke waarnemers zelfs in het tweepartijensysteem zoals daar aanwezig, zich ernstig zorgen maken over de gevolgen van de extreme polarisering tussen Republikeinen en Democraten voor het democratisch bestel.

  Zelf zul je me in mijn schrijfsels zeker en vast kunnen betrappen op het zogenaamde N-VA bashen. Maar dat komt dan vooral uit schrik voor dat enge nationalisme. Met alle respect voor de kiezers die op N-VA stemmen en hun beweegredenen, maar ik kan niet begrijpen dat zij worden aangetrokken door een ideologie waar zowat alle wreedaardige conflicten van de voorbije eeuw uit zijn voortgespruit. En daar hoef je zelfs niet voor terug naar het cliché van ‘de jaren dertig’.

  Zelf zou ik me graag op het politieke speelveld positioneren als extreem neutraal, maar mijn emoties zitten me vaak in de weg en doen de wijzer af en toe uitslaan naar links. Voor mij is het beeld van de ideale politieke leider: iemand die zijn/haar emoties en ideologie opzij kan zetten en als neutrale beleidsmaker mensen kan verzoenen, in plaats van een radicaal (zowel links als rechts) die mensen uit elkaar drijft. Di Rupo doet volgens mij zijn best om zich neutraal en verzoenend op te stellen, maar heeft de reputatie van zijn partij tegen zich.

  Toch even goede vrienden?

  • Het is maar te zien hoe je “eng” nationalisme invult. In andere Europese regio’s zoals Schotland, Baskenland en Catalonië word het nationalisme ingevuld door “linkse” partijen. Er is niks mis met het streven naar een warm gemeenschappelijk referentiekader, tenzij dan dat dit beperkt zou blijven tot Blut-und-Boden en andere onzin. Ik zou zo meteen met een heleboel wreedaardige conflicten uit de vorige eeuw voor de dag kunnen komen die niét door nationalisten, maar door “volksbevrijders” werden veroorzaakt, waar men heden ten dage nog steeds mee dweept bij klein- en minder klein-linkse partijen, maar dat ga ik dus niet doen 😉 Bovendien ben ik van mening dat Di Rupo helemaal niet verzoenend en neutraal wil optreden, maar eerder en vooral bezorgd is om de macht van zijn eigen zuil(net zoals de andere traditio’s). Ik heb dan ook veel respect voor “echte” socialisten, die niet zomaar de klakkeloos de eigen dogma’s prediken, maar kritisch blijven en zich er niet voor schamen om de zaken op een minder politiek correcte wijze te bekijken. Dit geheel ter zijde durf ik stellen dat ik zelf voor alle meningen open sta en mits goede onderbouwingen (delen van) deze stellingen kan overnemen. Even goede vrienden dus; ik gun iedereen het licht van de zon in de ogen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s