De eindejaarsvragen

Niettegenstaande ik Humo – een totaal verkleuterd magazine – al jaren niet meer lees, zijn de “eindejaarsvragen” alhier nog steeds een bron van inspiratie om een overzicht van het voorbije jaar te maken. Anno 2013 was, nog steeds, een pokkedruk jaar waarin ik mijn uiterste best doe om er voor te zorgen dat uw vliegtuig tijdig vertrekt en waar ik uitermate in mijn nopjes ben om dit soort werk te mogen doen. Er zijn uiteraard de ergernissen – ge moet maar eens goed personeel proberen te vinden heden ten dage, zeker wanneer er “flexibel” gewerkt dient te worden en men enige verantwoordelijkheid van dat personeel verwacht – maar daar schrijf ik later nog eens over.

Positief en veel te lang geleden waren de kleine en grotere tripjes met Penelope, waarbij het concept “vakantie nemen” stilaan terug de oude definitie krijgt en ik u alleen maar kan verzekeren dat het volgend jaar meer van dat zal zijn en er reeds enige vage plannen gebroed worden, maar goed, laat ik maar overgaan op de klassieke vragen:

Wat vindt u de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van het voorbije jaar?

Persoonlijk: alles lijkt, na woelige jaren, iets of wat terug in de plooi te vallen.

Algemeen: een regering die schijnbaar op een andere planeet leeft en blijft volhouden dat alles goed gaat, waar er in het beste geval slechts tijdelijke en halve maatregelen zijn genomen. Erger nog, dat er slechts één op drie personen in deze samenleving bijdraagt aan het in stand houden van ons sociale systeem. Maggie Tatcher had het al lang geleden begrepen: “The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”

Wat vindt u het beste en wat het slechtste radio- en /of tv-programma van 2013?

Radio: iedere dag blootgesteld worden aan Q-music maakt dat ik op mijn strepen ga staan en ordonneer/eis dat er minstens één dag per week wordt overgeschakeld naar StuBru (uiteraard enkel ’s ochtends of ’s avonds), en dit onder dreiging van heelder dagen Klara op te zetten (voor sommigen een verschrikkelijke kwelling). Datzelfde Klara houdt dan weer de zenuwen onder controle in de dagelijkse file (merci Klara).

TV: blij verrast en geweldig goed geamuseerd met “Eigen Kweek” en er waren uiteraard ook de klassiekers zoals “Game of Thrones” en “Little Britain”.

Wat is het beste boek dat u in 2013 gelezen hebt, wat is de beste film die u hebt gezien, wat het beste toneelstuk en/of concert, en wat is uw favoriete cd van dit jaar?

Boek: in feite veel te weinig gelezen vanwege, des avonds, afgepeigerd in mijn mand terecht te komen of – al even veel afgepeigerd en daarna nog meer – de toog op te zoeken van mijn stamcafé. Toch herinner ik me “Ijsland” van Ronald Giphart en is de bedlectuur beperkt gebleven tot een aantal boeken over economie en aanverwanten (als ge daar niet van in slaap valt weet ik het ook niet meer) en een zware opwelling van jeugdnostalgie onder de vorm van stokoude Jommekes, en al even oude Piet Pienter en Bert Bibbers. Van strips gesproken, en bij deze een nieuwe subcategorie:

Beste Strip: de nieuwe Blake & Mortimer, “De Septimus golf”; buitengewoon en magistraal. Edgar P. Jacobs, de meester zelve, zou het niet beter gekund hebben. Ook nog een eervolle vermelding voor “Amoras”, de nieuwe Sus en Wis spin-off.

Film: nog steeds geen cinema bezocht in 2013 en me afvragend waarom ik dat zou doen, gezien ik geen behoefte heb om iedere prent in 3D te zien, laat staan dat ik daar een kapitaal voor zou betalen wanneer ik de DVD gezellig thuis kan bekijken. “Thuiskijken” is bovendien handig, wanneer ge weet dat ik de onhebbelijke gewoonte heb om – reeds tijdens de film – trivia, namen van acteurs, opnamelocaties en dergelijke op te zoeken op mijn smartphone en ik dus wel degelijk een pauzeknop nodig heb. Ik kan er niet aan doen. Zijn op deze wijze bekeken en goedgekeurd: “Cloud Atlas”; topcast en een erg verrassend verhaal met dito verhaallijnen, “The Europa Report”, welke eindelijk de “Sci” terug brengt in “Sci-Fi” , “The Machinist”, grandioos en creepy tegelijkertijd en “Safety Not Guaranteed”, om het eens over een lichtere boeg te gooien. Qua animatiefilm moet ik u het hilarische “Ronal The Barbarian” aanraden!

Toneel: euh…

Concert: een “euh” van formaat, uitgezonderd het jaarlijkse concert van mijn dorpsfanfare, welk uiteraard schitterend was.

Wie wenst u wat toe voor 2013 (ten goede of ten kwade)?

Dat zult u wel kunnen raden aan de hand van de eerste vraag en doe daarbij ook nog een snelle en roemloze dood voor dit bananenkoninkrijk.

Mezelf wens ik wederom een definitieve rookstop, maar ook meer quality time, bij voorkeur op verplaatsing en uiteraard hetzelfde voor Penelope 🙂 Ik beloof ook om minder te “vergeten schrijven” op deze blog.

Daarentegen wens ik het allerbeste voor u beste lezers en medebloggers – want u was zeer talrijk dit jaar, niettegenstaande mijn vergetelheden op het gebied van schrijven, Dat we nog veel mogen mogen en lang kunnen kunnen!

 

Advertenties

3 thoughts on “De eindejaarsvragen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s