Andorra

Ik dacht dat ik deze keer eens niet geradbraakt op mijn bestemmingIMG_20140129_095211 ging aankomen – de urenlange busreizen van weleer in gedachten – omdat ik ditmaal met het vliegtuig ging skiën. Dat was dan even gerekend buiten het feit dat het vliegtuig reeds om 07u10 op Schiphol (!) vertrok en we dus ergens rond half drie des ochtends uit onze nest moesten kruipen om er tijdig te geraken, gevolgd door een vliegreis met een veel te kleine seat-pitch (met mijn knieën naast mijn oren) om dan een 3 uur lange trip van Barcelona naar Andorra te maken in een Spaanse bus op dwergenmaat (weeral in een of andere rare Sadhu-pose). Aldus voor driekwart geradbraakt en dat is uiteraard beter dan helemaal uitgewrongen op je vakantiebestemming aan te komen.

Voor iemand die 4 jaar niet geskied heeft was ik eigenlijk enorm verrast dat deze edele Alpijnse sport net zoals fietsen is: ik kon er meteen tegenaan en naar mijn gevoel skiede ik zelfs beter dan ooit. Uit-ste-ken-de condities ook, met verse sneeuw en veel zonneschijn, om nog maar te zwijgen van de knappe pistes (+200km!) en de ultramoderne infrastructuur waarmee klaar en duidelijk gesteld kan worden dat de Andorrezen op dit gebied van niemand lessen hebben te leren. IMG_20140128_131814De quotering van de pistes laat echter te wensen over, en volgens mij had de plaatselijke Andorrese skipiste-inspecteur een grandioos stuk in zijn kraag toen hij de kleurkes toewees. Zo hebt ge bepaalde “blauwe” pistes die zo smal, steil en hobbelig zijn dat ge al een verdomd slecht karakter moet hebben om daar beginnelingen van af te sturen, om nog maar te zwijgen van sommige brede, rustig glooiende “rode” pistes, waar je zelfs met een lange aanloop niet over de laatste heuvel geraakt en je jezelf de berg moet opduwen. Eerder donkerpaarse en lichtroze pistes, en in het “mezelf-de-berg-opduwen” heb ik dit jaar goud gehaald. Nu nog leren bergop skiën.

Andorra, een voorschoot groot, waar de valleien vol hotels, banken en winkels voor goedkope tabak en alcohol staan, en waar voor de rest geen gebenedijde f*ck te beleven valt, tenzij dan op de pistes, en slechts tot vijf uur in de namiddag, want dan sluit het sneeuwcircus onherroepelijk en kunt ge u – zonder après-ski – terugtrekken in uw hotel waar u een ongezellige bar wacht en sommigen het aandurven om het vocht wat uit de tapkraan komt te duiden als bier. IMG_20140130_152732Gezien ik voorheen slechts in Frankrijk en Oostenrijk heb geskied, waarbij dit laatste land zeker mijn voorkeur wegdraagt was het dus even slikken. Zeker wanneer ge u de ambiance herinnert in de Österreichische Skigebiete. Ditmaal geen overheersend Duits, Nederlands en Engels op de piste doch Spaans, Spaans, Spaans en… Russisch. Wat de Spanjaarden betreft kan ik u vertellen dat dit zowaar grotere onnozelaars zijn dan de jonge Duitsers die, zichzelf zwaar overschattend op hun strijkplank, de Oostenrijkse pistes onveilig maken. Meer nog, in de vier jaren die ik zonder wintersport doorbracht ben ik schijnbaar hopeloos achterop geraakt. Tegenwoordig heeft iedere sneeuw-hipster een camera op de helm staan, en gezien de aanwezigheid van Wifi in alle liftstations, zal het niet lang meer duren eer de peer pressure dicteert dat uw exploten live worden gestreamed op een of andere sociale netwerksite.

Ook nieuw – althans voor mij – zijn de ingebouwde intercoms en walkietalkies, waarmeeIMG_20140131_141623 ge uw gezelschap op ieder moment op de hoogte kunt houden van uw positie, resulterend in een kakofonie die niet alleen de radiofrequenties teistert maar ook mijn zenuwen, zeker wanneer het halve terras door zo’n apparaatje aan het kakelen is. Dat laatste, kakelen en ratelen als kippen zonder kop, van ’s ochtends tot in de vroege uurtjes, lijkt dan weeral tot de plaatselijke memen te behoren. Zo werden er plots 2 lagere schoolklassen in ons hotel gedropt met alle gevolgen van dien. Waar gij hoopt op een verkwikkende nachtrust wordt gij tot half twee in de ochtend wakker gehouden door kirrende Spaanse kinderen die het erg leutig vinden om door de gangen te rennen terwijl de leraars doodleuk in de bar zitten (de Europese subsidie voor tucht en orde was wellicht nog niet gestort) en ge zodus eerst denkt aan niet-realistische maatregelen – napalm, zenuwgas of hun hoofden op staken voor het hotel spietsen – om daarna op realistische maatregelen over te stappen – hoe zeg je “shut the f*ck up” in het Spaans – totdat de hotelbaas er tussen diende te komen en ons en de andere hotelgasten bezwoer om nooit nog scholen in zijn etablissement toe te laten.

Nu we toch bij het hotel zijn aanbeland; dat was in alle geval netjes doch de haperende wifi en het eten lieten veel te wensen over. Diezelfde koks – of wat er voor door moet gaan – die u des zomers een vettig en veel te duur prakje voorschotelen aan de Costa Brava, verhuizen in de winter naar deze gebieden, en onze darmen hebben het geweten. We waren alleszins niet de enigen die last hadden van de ingewanden, daar ik de Russen meermaals het woord “kak” hoorde zeggen (een flauwe mop, ik weet het).

Van Russen gesproken. Zelden een vakantiegebied gezien dat als dusdanig geïnfesteerd was met “nouveaux riches” uit het Oosten. Ge hoort ze – luidruchtig – merkt ze – lomp en boers vanwege het idee dat ge u alles moogt permitteren als ge veel geld hebt – en ge kunt ze gemakkelijk herkennen, steevast met het duurste en nieuwste materiaal uitgerust en gekleed volgens de laatste (ski)mode. Vooral dan de vrouwen, die ofwel giftig roze of gouden skijasjes hebben of zich tooien in een of ander luipaardmotief, afgezet met echt bont (uiteraard) en voorzien van het logo van Sochi 2014. Niet echt een aanwinst op de piste; geloof me.

IMG_20140129_103805Afin, gezien de prijs van deze last minute hebben we weinig reden tot klagen, we gingen nu eenmaal skiën en dat aspect viel ons bijzonder goed mee, en de begeleidster – Hollands en dus alles keurig geregeld – deed toch wel erg haar best om het naar onze zin te maken. Misschien dat ik het de volgende keer toch zelf plan (vanuit Brussel dan) of toch maar terug richting Oostenrijkse bergen ga. Want ik heb ze gemist, die Oostenrijkse Gemütlichkeit, en Anton. Anton aus Tirol.

Eindoordeel Andorra: 7/10

Advertenties

6 thoughts on “Andorra

  1. Tof verslag, ook al ben ik zelf geen skiër. (De après-ski spreekt me meer aan. 😉 )
    ‘Shut the fuck up!’ in het Spaans is overigens ‘Cierra la puta boca!’. Kan misschien ooit nog ’s van pas komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s