Bollekenskermis

winston-churchill-socialismWie bij ons, in de Dijlestad (die andere Dijlestad), voor de organisatie tekende van de stembureaus had wellicht nog een serieus stuk in zijn kraag van de avond daarvoor. Bloedheet was het in die sporthal, en iedereen stond daar maar kriskras door elkaar naar het begin van zijn/haar rij te zoeken. Al rondvragende of “dit wel de juiste rij was” kwam ik in gesprek met twee wildvreemde mensen die me achteraf – nog even wildvreemd zijnde – uitnodigden om koffie te gaan drinken op de Grote Markt. Sociaal-misantroop zijnde moet ik toegeven dat dit soort lichtpunten maken dat zelfs ik nog enige hoop in de mensheid heb. Het was daarentegen markant om het beleid van de laatste jaren in actie te zien, waarbij een aantal totaal Nederlandsonkundige mensen ook een poging kwamen doen om hun vaderlandse (?) plicht te vervullen. Niet alleen de grondwet is een vodje papier, maar het paspoort schijnbaar ook. Ik stemde dan ook met de vaste overtuiging dat – onder andere – dit soort van exploten eens flink aangevezen wordt, maar dit wordt, gezien de uitslag, nog even koffiedik kijken.

Het was alleszins te verwachten dat – de traditie indachtig – zelfs de verliezers zichzelf tot winnaar zouden uitroepen. Meer nog, het was haast om van uw stoel te vallen dat de roden reeds aan initiatiefrecht dachten omdat ze nog steeds “de grootste politieke familie” zijn. Il faut le faire, gezien – in absolute stemmenaantallen en aldus “one-man-one-vote” gerekend – de N-VA een stuk groter is dan zowel de PS als de PS-Flandre tesamen, maar het kromme systeem D’Hondt, in tegenstelling tot het Nederlandse kiessysteem (evenredige vertegenwoordiging), zorgt er voor dat de regimepartijen nog steeds een reddingslijn hebben. Zo is het dat in dit land, een Waalse zetel nog steeds minder stemmen nodig heeft dan een Vlaamse zetel, maar buiten dit fait divers zijn we uiteraard eendrachtig.10338386_10154278772180227_5062788704247483937_o

Wellicht zijn er nog ergens een paar verdwaalde geitenwollensokken te vinden die menen dat de politiek om de mensen draait, maar de aandachtige toeschouwer zal reeds lang begrepen hebben dat dit land geen democratie is maar eerder een particratie, waar belangengroepen, en meer bepaald de traditionele zuilen, er alles aan zullen doen om de machtsverhoudingen en daaruit vloeiende inkomsten, zoals die van oudsher bestaan, onder geen beding kwijt te spelen. Meer nog, het draait vooral om het voortbestaan van het systeem an sich, en dat wordt almaar meer en meer en vooral pijnlijk duidelijk.

Zoals er het er nu uitziet heb ik geen al te optimistische verwachtingen in verband met de regeringsvorming. Ik vrees dat het systeem zichzelf, kost wat kost, zal heruitvinden, en dat Jan met de pet, wederom 5 jaar van groot staatsmanschap zal slikken om vervolgens in het “Griekenland aan de Noordzee” wakker te worden. In een normaal land zou het negeren van de grondstroom uitmonden in regelrechte rebellie, volksopstanden en zelfs revoluties, doch in dit land lijkt het makke volk vooral gedwee het hoofd te buigen. Zelfs Lamme Goedzak had meer ruggengraat. Aan mijn stemgedrag zal het alleszins niet liggen. We gaan alleszins nog boeiende weken tegemoet.

Nu u me toch heeft toegestaan om even mijn gal te spuien, kan ik u toch vermelden dat ik het – op de dag van de kiezing zelve- niet echt aan mijn hart heb laten komen. Het was namelijk de verjaardag van Penelope, en ondanks het verkiezingsinterludium hebben we er toch een bijzonder fijne dag van gemaakt, met de komende vakantie in het achterhoofd. Hét perfecte recept om voor een keer niet in totaal cynisme te vervallen. Er zijn tenminste nog zekerheden in het leven!

 

Advertenties

3 thoughts on “Bollekenskermis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s